Blogg om unge skyttere i utvikling for å bli toppskyttere. Samt tips om pistolskyting og rapporter fra konkurranser og annet innen pistolskyting.

Smittevern og skyting

Hvordan ivareta smittevern på trening og stevner?

Vi er alle enige og har akseptert at vi må ta hensyn til smittevern. Det er heldigvis ikke mange mennesker i Norge som ikke tar inn over seg at vi må tenke smittevern hele tiden. Men når vi har hatt denne i nesten ett år, så begynner vi å slappe av og dermed øker risikoen for at Korona / Convid-19 viruset kan spre seg. Spesielt når vi nå gjerne kommer inn i en sesong hvor det er vanlig med forkjølelse, og gjerne influensa. 










Mye forskjellige løsninger.

Jeg har reist en del på treninger og stevner i Norge det siste året, og ser mye forskjellige løsninger på smittevern. Alt i fra gode rutiner og praktiske løsninger, til så og si fraværende rutiner og løsninger. Skremmende dårlige ruiner og holdning til avstand på uttaksstevnet til landslaget luftvåpen på Kisen for noen uker siden. Og det er skremmende at noen ikke bryr seg i det hele tatt, og klarer ikke ivareta krav om avstand, smittesporing og hygiene. Dette MÅ bli bedre til NM luftvåpen i november!

Alle sier at vi må holde avstand, men i samme setning sier en gjerne, "Ja, ja. Det går nok bra" I det fleste tilfellene går det bra, men den holdningen er gjerne det som gjør at en får større lokale utbrudd med korona. Og nå snakker en ikke bare om at viruset dreper litt mindre, men nå kommer senskadene. I Italia er det nå titusenvis med pasienter som sliter med senskader av korona. Som de gjerne må leve med resten av livet.

Forslag til gode rutiner for klubber osv. finner dere link til nederst i artikkelen. Dere kan bruke denne vederlagsfritt. Men det er viktig at en følger opp og bruker den aktivt. 

De enkle praktiske rutiner på konkurranser.

  • Skytter deltar ikke på stevne eller trening om en har symptomer på luftveisinfeksjon. 
  • Skytter skriver seg inn i smittevernlogg som ligger utlagt ved inngangen. (Navn og mob. nr.)
  • Skytter spriter hender skikkelig med nok sprit til at hendene er fuktige i 30 sekunder.
  • Skytter sørger for å holde 1 meter avstand til de andre i lokalene.
  • Våpenkontroll utføres på samme måte som før. Men kontrollør MÅ sprite hender mellom hver gang en tar i ett våpen. Dette for å unngå kryssmitte. Skytter spriter hender etter kontroll er utført og våpen er pakket ned. Hold minst 1 meter avstand til kontrollør, og kontrollør kan med fordel bruke munnbind siden det er et stort felles kontaktpunkt alle skyttere skal innom. 
  • Skytter bruker munnbind når en skal inn på standplass da det er vanskelig å holde 1 meter avstand frem til en står på sin egen tildelte standplass.
  • Standplass er skilt med plexiglass som barriere mellom skyttere.
  • Skytter skal sprite hender på vei ut fra standplass og bruker munnbind på veien ut.
  • Alle standplasser med kontaktflater sprites ned med nok overflatesprit til at det er fuktig i minst 30 sekunder. Det er tiden som spriten MÅ virke for å inaktivere virus. 
  • Skyttere og andre sørger for å holde minst 1 meter avstand til hverandre til en hver tid.
Klarer vi alle å følge disse, så reduserer en sannsynligheten for å bli smittet og smitte andre betydelig.

Så hva gjør vi og hvorfor?

Vi må holde avstand.
Hvorfor? Jo fordi korona viruset smitter via dråpesmitte. Det vil si at det kommer inn og ut av slimhinnene til oss mennesker. Når vi snakker kommer det dråper ut av munnen, disse treffer andre i munnen, og øynene. Klarer vi ikke å holde avstand er bruk av munnbind noe som hindrer spredning da dråpene som kommer ut av munnen fanges opp av munnbindet. Det hindrer og at en får direkte smitte inn i egen munn.

På trening og konkurranser er det lurt at en da gjerne har skillevegger i plexiglass ol. mellom standplassene, slik at en har en fysisk barriere mellom skytterne. Bak standplass kan en gjerne merke opp ruter på 1 m2 som da vil hjelpe en å holde rett avstand og minne en på om å holde avstand. 



Håndhygiene.
Hvorfor? Jo fordi korona viruset smitter via slimhinner. Og legger seg på flater som vi tar på, som igjen føres opp ti øyne og munn. Ved å sørge for å ikke ta på flater andre har tatt på vil en redusere spredning til seg selv og andre. Må en ta på slike flater som dørhåndtak, bord osv., så sørg for å sprite eller vaske hender etterpå. Og har du hatt rene hender før, så viderefører du ikke smitte til flaten heller. 

Smittevernlogg.
Alle må føre en smittevernlogg, der flere trener sammen eller er i samme lokale. Dette for at om noen skulle være smittet, vil en kunne spore opp og stoppe utbruddet lokalt raskere. Smittevernloggen må inneholde dato, navn og telefonnummer. Dette oppbevares en periode på 14 dager før det makuleres.

En klassisk felle med dette er kryssmitte. Det vil si at noen spriter hender før de tar kulepennen og skriver seg inn i smittevernloggen. Men så har forrige person og skrevet seg inn før de spriter hender. Dermed vil en overføre smitte til den som spritet hendene før en skrev seg inn med samme kulepenn. 

Renhold.
Alle flater som border, dørhåndtak, tastatur, datamus må vaskes eller sprites skikkelig mellom hver bruker. Ved å bruke tynn overflatedesinfseringssprit på en sprayflaske vil en raskt og effektivt kunne inaktivere korona viruset. Det er viktig at en bruker nok sprit slik at overflaten er fuktig i minst 30 sekunder for at det skal ha effekt. Mange sprayer på sprit, og tørker av flaten med en gang uten av spriten får virke. Det samme gjelder med våpen der skjefter, avtrekker osv. må sprites på samme måte.

Dere kan laste ned forslag til rutiner på linken nedenfor.  Last ned og rediger lokalt. Bare bruk kildehenvisning www.millimeterkampen.no i dokumentet. 


Hva er bakgrunnen til at jeg skriver dette?
Jo, håpet er at klubbene skal bli enda bedre på smittevern, og kan gjøre det på en enkel praktisk måte. Bakgrunnen min innen dette er at jeg har jobbet med smittevern nå og tidligere. Samt på Legevakt med koronapasienter, og holdt kurs innen smittevern for ambulansepersonell.





Share:

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *