Blogg om unge skyttere i utvikling for å bli toppskyttere. Samt tips om pistolskyting og rapporter fra konkurranser og annet innen pistolskyting.

Skytebriller?

Skyting består av fokus og fokus...

For å får til gode skudd er en avhengig av å plassere siktene på en pistol korrekt mot blinken, og ikke minst likt hver gang en skal avfyre ett skudd. En er nødt til å være fokusert og fokusere riktig på siktene. For det nytter ikke bare å peke våpenet i retning mot skivene og håpe på å treffe på samme plass hver gang.



Er det kun brillebrukere eller de over 40 som vil ha behov skytebriller?
Nei, skytebriller er noe som kan hjelpe og gir en fordel for de fleste skyttere. For å forstå dette må vi se litt nærmere på hvordan en bruker siktene på en pistol korrekt.

På en pistol har en ett baksikte og et fremsikte. Dette kalles også skur og korn. En skal plassere kornet og skuret rett i forhold til hverandre og så skal disse igjen plasseres korrekt mot blinken. Så to deler som utgjør siktet på våpenet siktes inn på linje mot det en skal treffe. Bare det å få korn og skur til å være i korrekt posisjon i forhold til hverandre kan være vanskelig. I tillegg er synet vårt slik at vi fokuserer og ser skarpt på en ting om gangen. Vi kan ikke se tydelig og skarpt på noe som er nærme og på lengre avstand samtidig. Så øyet vil da møtte endre fokus frem og tilbake for å få til dette. Noe som gjør at musklene i øyet vil bli slitne.



Korrekt fokus på siktene er når fremsiktet er 100% i fokus og dermed blir baksiktet litt utydelig, mens selve blinken blir helt utydelig. Fremsiktet er det viktigste siden det er det som er lengst borte fra hånda på våpenet, og dermed vil små bevegelser med hånda utgjøre større bevegelse lengre fremme på våpenet, hvor kula kommer ut.

Ved å få en tilpasset skytebrille vil en kunne "tvinge" øyet til å fokusere på fremsiktet. Dette gjøres ved å ta en synsundersøkelse og så justere fokuset til lengre avstand, ved å legge på +0,5 ekstra i forhold til normalsynet ditt. Dette endrer fokus til å bli på ca. 1 meters avstand hvor fremsiktet befinner seg. Men nå oppstår ett annet problem. Blinken blir helt utydelig, og det er vanskelig å se hvor en sikter og skal plassere fremsiktet på blinken. Dette kan en også justere ved å bruke en såkalt Irisblender. Det er en mekanisk blender som minsker lysåpningen inn på øyet. En oppnår da at en får økt dybdeskarphet, og dermed kan se kornet skarpt samtidig med blinken som en skal skyte på.

Hva består en skytebrille normalt av?

Brilleramme tilpasset skyting. Her er det forskjellige produsenter og typer å velge mellom.
Knorbloch er den store og etablerte produsenten.
Champion er en annen stor produsent.
Varga er en annen produsent.

Det som er viktig med rammen er at den er laget for skyting, da den skal være behagelig å ha på over lengre tid. Ha en tynn ramme slik at det ikke lekker lyd inn mellom hodet og hørselvern. Samt ha reguleringsmuligheter med tanke på at vi har forskjellige skytestillinger osv.

Innfatning for brilleglass. Til pistolskyting er 42 mm i diameter å foretrekke. Her må en ha en innfatning som passer i rammen, slik at en kan justere høyde og vinkel i forhold til skytestilling.

Øyeblender for det øyet en ikke sikter med. Denne kan være hvit, grå eller sort. Denne benyttes for å slippe å lukke det øyet en ikke sikter med. Dette sørger for mer lys inn på øyet, og vil for mange være mer behagelig. Her er det krav til maksimal størrelse på 30 mm bredde.

Sideblender Dette ble benyttet på sidene for å minimere forstyrrelser i side synet, fra andre skyttere. Dette er ikke tillatt å bruke lenger.

Irsiblender som monteres fremfor glasset på det siktene øyet. Denne vil gjøre at en får større dybdesyn og vil dermed kunne se også blinken tydeligere. Her kan en på de fleste justere lysåpnigen for å tilpasse dette til den enkelte skytter sitt behov. Det varierer med lysforhold, skyteavstand osv. Det er viktig å ikke blende for mye, men stoppe akuratt der en får godt dybdesyn og ser blinken klart.

Justering av skytebriller
For å være sikker på at brillene og dermed glasset er riktig jurstert, er det å anbefale at man bruker et verktøy for å sørge for at en har korrekt sentrert brille. Dette er en kon med holl i som man klipser på utsiden av brilleglasset. Det er som en liten irisblender som hjelper til med å sentrere glasset i forhold til skytestillingen. Dette er viktig om man har korreksjon for skeive hornhinner.

Tilpassing av skytebriller
Det er ikke alle optikere som klarer å tilpasse skytebriller skikkelig. De må ha forståelse for hva en er ute etter. En må ta en synsprøve der en har fokus på det punktet kornet er når en skyter. Som regel er dette armslengde + 30 cm.

Jeg kommer tilbake til mer om skytebriller og min opplevelse, når jeg fikk nytt glass tilpasset for ikke så lenge siden.


Share:

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *