Blogg om unge skyttere i utvikling for å bli toppskyttere. Samt tips om pistolskyting og rapporter fra konkurranser og annet innen pistolskyting.

Utstyr for nybegynneren

Må en ha mye utstyr for å begynne med pistolskyting?

Du kan skyte som nybegynner en stund uten at du trenger noe som helst utstyr. Det meste får en  låne i den klubben en skyter i. Som i andre idretter kreves det litt utstyr for å kunne utføre idretten. Når det gjelder pistolskyting så er jo pistol noe som er fordel å ha. Men heldigvis så får en ikke kjøpe noe annet en luftpistol fritt i Norge. Og alle pistolklubbene har våpen til utlån på banen for nye medlemmer. Men jeg kommer tilbake til dette med våpen senere.

De fleste klubber har det en trenger for å starte med pistolskyting til utlån på banen.

Hørselsvern

Uansett om en skal skyte luftpistol, eller med "skarpe" våpen, er hørselsvern noe som er grunnleggende. Med skarpe våpen er det en selvfølge og påbudt, med tanke på å forebygge hørselsskader. Men det er også fint å ha for å kunne sile bort forstyrrelser når en skal konsentrere seg.

Hørselvern finnes i mange former og prisklasser. Men jeg anbefaler vanlige passive hørselvern, uten elektronikk. Det viktige er at det sitter behagelig på hodet, og omslutter ørene skikkelig. En bør også ha en god og myk og gjerne tykk polstret kant på "pakningen" som omslutter ørene. Personlig benytter jeg meg av et billig sett fra Jula til kr. 99,- Disse øreklokkene fungerer utmerket.

For barn finnes det tilpassede hørselvern, da de som er laget for voksne kan være litt store og dermed ikke tette rundt ørene. Dermed vil en ikke få god støydemping, med mulighet for hørselsskade. XXL har har noen fine i  fra Peltor i både grønn og rosa farge. Disse koster ca. kr. 200,-

Hørselvern er det viktigste en pistolskytter bør investere i. Det varer i mange år og er påbudt å bruke. 

Øye avblender 

De fleste har problemer med å fokusere på siktene med begge øynene åpne. Derfor vil de fleste lukke det øyet de ikke sikter med. Det kan derfor være en stor fordel å benytte seg av et pannebånd og ha en papplate hengende fremfor øyet en sikter med. Det finnes også egne avblendere som er tilpasset reglementet, som må følges ved konkurranser osv. Disse får en kjøpt for ca. kr. 300,- på nettbutikker eller godt utstyrte våpenforretninger med fokus på pistolskyting. 



Skytebriller

Skal en skyte med skarpe våpen, er det anbefalt å bruke beskyttelsesbriller. Spesielt om en skyter med revolver eller andre grovere kaliber. Det kan også komme litt fragmenter fra krutt osv. fra den som skyter på standplassen på siden. Klare briller til innendørs bruk, og gjerne gule for å få god kontrast om det er lite lys eller en skyter ute. Noen foretrekker røde glass om det er mye lys eller sol.

Hvis en bestemmer seg for å bli en aktiv pistolskytter så kan tilpassede skytebriller være noe å se nærmere på etter hvert. Spesielt om en er brillebruker fra før. En skal holde fokus på fremsiktet, og for å gjøre det lettere kan en brille med rett korreksjon og +0,5 i tillegg være til god hjelp. En må også få korrigert skjevheter i hornhinnen. 

For å kunne få dybde syn, slik at en ser blinken tydeligere også, er en irisblender også en stor fordel. Dette er i utgangspunktet et lite hull som festes fremfor brilleglasset. Jeg kommer med en egen post om skytebriller om ikke så lenge. Denne vil være mer omfattende. Skytebriller koster fra kr. 1.200,- for rammen uten glass, og ca. 750,- for irisblender. Det er 3 -4 forskjellige merker å velge mellom, og det er enklest å kjøpe disse på nett og så ta de med til en optiker som kan en del om skytebriller.  I tillegg kommer synsundersøkelse og glass. Jeg kan anbefale Specsavers på Kvadrat kjøpesenter som har optiker som kan dette om du bor i Rogaland. De fører ikke rammer, men kan ta synsundersøkelse og slipe til og tilpasse glasset i den rammen du måtte ha.

Tobias Skaarstad har skytebriller med tilpasset glass og øyeavblender. Det er ikke irisblender montert på dette glasset. 


Bekledning

Pistolskyting foregår i vanlig bekledning. Det benyttes ikke skinndresser osv. som rifleskyttere benytter. Klærne skal være løse slik at en ikke får fordel av at de gir støtte. Det er en fordel med bukse eller jakke med lommer, slik at den ledige hånden som en ikke holder våpenet med kan slappe inni lommen. 

Vanlige gode gode med flat såle er å foretrekke. Det er ikke tillatt med sko som går over ankelleddet og gir fordelaktig støtte. Det finnes egne skytesko med helt flate såler som også stikker litt utenfor foten for å gi noe bedre støtte. Men det er ikke så mange som benytter dette i pistolskyting. 

Det finnes masser av kjekt å ha utstyr, som en gjerne kan kjøpe etter hvert. Slik som kikkert på stativ for å se treffene på blinken mellom hvert skudd om en skyter på pappskiver. Utstyr til å "sote" siktene slik at de blir matt sorte og ikke reflekterer lys. Her fungerer alt fra fyrstikker, til stearinlys, soteligther og kamferplater. (Ikke de samme som vanlige kamferdrops.)

Jeg er verken betalt eller har avtale med noen av de firma som er nevnt ovenfor. Det er basert på egen erfaring. Kom gjerne med kommentarer og andre innspill i kommentarfeltet. 



Share:

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *