Blogg om unge skyttere i utvikling for å bli toppskyttere. Samt tips om pistolskyting og rapporter fra konkurranser og annet innen pistolskyting.

Test av kuler til luftvåpen

Er det stor forskjell på presisjonen?

Når man begynner å skyte 540 og bedre, som faktisk er 9 i snitt, så gjelder det å hente poeng der en kan. Både gjennom målrettet trening, teknikk, mentalt og gjennom ammunisjonen. Eller i kulene til luftpistolen, for jeg forbinder ammunisjon med patroner. Altså en komplett patron med tennhette, hylse, krutt og prosjektil. Men det får bli en annen diskusjon. Her snakker vi om kuler som benyttes av luftvåpen, og som drives ut av våpenet med trykkluft eller CO2.

Kuler leveres i forskjellige former, diameter og vekt. Presisjon varierer fra pistol til pistol. 

Millimeterkampen. 

Luftpistoler av kjente merker som benyttes til trening og konkurranse er i dag av meget høy kvalitet når det gjelder presisjon. De fleste våpen vil gjerne klare å skyte samlinger på 5,5 millimeter eller bedre. Når tier-ringen har en diameter på 10,5 millimeter, så kan en gjerne hente inn noen ekstra poeng på å ha kuler som har best mulig presisjon. Men ikke alle løp, til tross for meget små toleranser fra produsentene, har lik presisjon med samme kule. Her er det forskjell fra våpen til våpen. Utgangshastigheten vil også påvirke presisjonen. På luftvåpen med trykkluft, kan dette justeres. Men du bør for all del ikke gjøre dette om du ikke vet hva du holder på med. Og du må ha en kronograf eller annen måling av kulehastigheten. Men med små justeringer og test av forskjellige kuler, vil en kunne krympe inn spredningen og ta inn noen millimeter, og dermed ekstra poeng. 
10 'er sirkelen er 10,5 mm i diameter. 

Hva er forskjellen, og gir det forskjell på presisjonen?

Luftkulene leveres i forskjellig form, diameter og vekt. Vanligvis brukes kuler som er flate i fronten, såkalt wadcutter til trening og konkurranser. Andre kan være avrundet i fronten, glatte, og noen med riller. Generelt bruker en tyngre kuler til lengre løp, som luftgevær. Lettere kuler til luftpistol. 

Kulene er som regel produsert av bly og dyrere kuler har smøring av ett eller annet slag. Dette er en helt tynn film som ikke er synlig. Dyrere kuler har også jevnere diameter, og vekt. De er også sortert med tanke på skader osv. En får kuler av dyrere merker i forskjellig diameter. Samme kule kan ha diameter på 4.48, 4.49, 4,50, 4.51 og 4,52 mm er de jeg kjenner til.

Hvordan teste presisjonen? 

En må utelukke feilkilder som vind, hastighetsforskjell, bevegelse i våpen og avtrekk. Enkleste måten er å spenne fast våpenet i skrustikke eller en Ransom Rest. Dette er en hoder som er spesiallaget for formålet. Skrustikke til under 200, - kroner fungerer helt fint om en kan montere den på stabilt underlag. Jeg festet Tobias sin Walther LP400 i skrustikke etter at jeg hadde tatt av skjeftet. Justerte på skrustikken slik at våpenet ble siktet inn for å treffe i den elektroniske skiven.

Så er det å velge modus for ammunisjon testing, som i praksis måler diameter mellom de to dårligste skuddene. Jeg lader våpenet rolig for å ikke påvirke resultatet. Flytter våpenet på seg mellom skuddene, får en feil resultat. Jeg skyter da rolig 10 skudd, følger med på om det er jevn hastighet, og leser av ytterdiameter på serien til slutt. Foretar en testen på elektronisk skive får en disse data på monitor.
Justerbar skrustikke montert på stabilt underlag for å ikke få ytre påvirkninger. 
Etter 10 skudd så gjentar man det samme med en annen type kuler. Og fortsetter slik til en finner kuler en er fornøyd med. Jeg mener at en bør klare 7.0 mm samling eller bedre. Får en ikke dette etter å ha testet litt forskjellige kuler av kjent kvalitet, må en enten prøve ny type eller en annen diameter. Dette før en begynner å justere på trykket og utgangshastigheten. 135 - 170 m/s er normalt.

I kveldens test var det kuler som hadde 16.4 mm spredning. Noe som er veldig mye, når en vet tieren er 10.5 mm. De beste var nede i 12 mm. Men jeg krever mere. I dag hadde jeg kun 3 typer kuler med. Top Shot i gul utgave,  H&N Finale Match og Geco pistol i rød utgave. Alle har samme kuleform, med wadcutter kule.

Jeg måtte derfor prøve på nytt etter å ha redusert hastigheten fra 143 m/s til 126 m/s. Fikk da samlinger ned på 9.2 mm. Men dette er ikke godt nok. Økte da hastigheten til 155 m/s og fikk da en samling på 7.0 mm. Og det på de billigste kulene Geco.
Enkelt å lese av verdier når monitor står i ammunisjon test modus 

Selv om jeg fikk best resultat med Geco kulene i kveld, så betyr ikke det at de er best i ditt våpen. For dette må du teste selv. Jeg har nå funnet bra kuler, men vil nok prøve et par typer til for å komme meg ned i 5.5 mm spredning før jeg gir meg.

O.B.S. Husk justering av trykk og andre justeringer vil påvirke mange ting på en luftpistol. En bør ha noe kunnskap og vite hva en gjør før en begynner med dette. Du må også ha målinger på kulehastighet før du begynner med justeringer. Det er ikke bare å vri på en skrue og håpe på det beste. 
Share:

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *