Blogg om unge skyttere i utvikling for å bli toppskyttere. Samt tips om pistolskyting og rapporter fra konkurranser og annet innen pistolskyting.

Kretsmesterskap fripistol

50 meter er langt med pistol!

Fripistol. Det høres nesten ut som en øvelse innen kunstløp eller gymnastikk. Men det dreier seg faktisk om en av de eldste grenene innen pistolskyting. Det var OL øvelse allerede i 1896.

Eksempel på fripistol som noen av de andre skytterne benyttet.


Haugesund Pistolklubb har en innendørs 50 meters bane som er laget for skyting med fripistol. I helgen, nærmere bestemt søndag, var de arrangør av Kretsmesterskapet i fripistol på deres fantastiske kombinasjonsanlegg Kuleisen.  Tobias Skaarstad og jeg reiste opp for å delta på vårt første stevne på 50 meters bane for første gang. Fergen vi hadde planlagt å ta var full og derfor ble vi litt forsinket opp. Men det ordnet seg veldig greit med fantastisk service fra arrangør. Vi sendte en melding om dette, men siden vi hadde meldt oss på så ordnet det seg, til tross for at vi ble 10 min forsinket.

Standard pistol i kaliber .22. Her i form av Walther SSP som er en halvautomatisk pistol.


Før stevnet hadde vi tidligere i uken trent litt på fripistol ved å skyte dette i Sola Skytehall som banen til vår klubb, Sola Pistolklubb heter. Her har vi ikke 50 meters bane, men 25 meters bane og kan skyte simulert fripistol, som er på 25 meter med mindre blink. Vel på plass i haugesund så vi at vi var de eneste på laget vårt som skjøt med standard våpen. Alle de andre hadde fripistoler som er spesiallaget for øvelsen. Her er det lenger løp, lenger siktelinje, spesialtilpasset skjefte og ikke minst meget lett avtrekk. Lett avtrekk merket vi raskt var noe som kunne vært en stor fordel å ha. Noe vi ikke hadde. For gjør en et litt dårlig avtrekk, blir det lett et treff i femmeren istedenfor tieren. Nå skal det dog sies at det ikke ble mange tiere på den avstanden. Det er som å treffe en 5 kroning på 50 meter. Men vi hadde begge hver sin 10,7 som nesten er midt i blinken.

Konsentrasjon.
Det å skyte fripistol som er presisjonsidrett som krever enda mer presisjon enn luftpistol krever mye konsentrasjon. Her må sinnstemning være på plass. Løftet av våpenet, pusteteknikk, konsentrasjon rundt sikter og blink, og ikke minst avtrekk krever sitt. Jeg har ikke vært så sliten etter en skytekonkurranse på mange år. Tobias og jeg var ganske slitne etter å ha skutt 60 konkurranseskudd. Mentalt tar det MYE krefter å drive med fripistol. Men du verden så gøy. Selv om en får mye mindre poengsummer i fripistol, som skyldes at blinken blir mye mindre på grunn av avstanden, er det utrolig gøy. En kjemper med seg selv for å få best mulig skudd. 60 ganger skal en prøve å avgi gode skudd i de 90 minuttene en har til rådighet.



Kretsmesterskap
Fripistol er det ikke så mange som driver med i Norge. Det skyldes nok først og fremst mangelen på 50 meters baner, samt at det kreves et spesialvåpen for å kunne få de beste resultatene. En kan fint skyte dette med sitt standard våpen som en bruker til andre 25 meter øvelser, men det er en betydelig fordel å ha egen fripistol.  Fripistoler koster nye fra 12.000 til 30.000 kroner. Og det gjør nok sitt til at det ikke er så mange som skyter dette. Til tross for at en kan skyte programmet på mindre blinker med 25 meters avstand.

Med tanke på at vi skjøt dette for første gang, og at vi hadde standard våpen, og standard ammunisjon, så anser vi oss som fornøyd med resultatet. Synd at Tobias var alene i klassen, men han ble da kretsmester uansett. Vi skulle gjerne sett at Ane Bjørkås Torgersen fra Sola Pistolklubb var med, men det fikk hun ikke mulighet til.  Resultatlisten er her: https://wp.nif.no/PageTerminDetail.aspx?LinkId=331263


Fripistol
Fripistol er skyting på den "vanlige" 1/2 meterskiven, men den er flyttet fra 25 meter til 50 meter. Skytingen skjer med kaliber .22 LR og har nesten ingen begrensninger på våpenet som benyttes. Det skal være vanlige åpne sikter, hvor det ikke er tillatt med fiberoptikk eller farger på disse. Skytingen skal skje med en hånd, og så lenge håndleddet er fritt, kan skjeftet være utformet slik en selv vil. Det er også krav til at en skyter og lader med en enkelt patron om gangen.

En har 15 minutter til forberedelse og prøveskudd, og så 90 minutter skytetid på de 60 konkurranseskuddene.


Share:

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *